Regelgeving | Verozo

U bent hier

Regelgeving

In deze rubriek  wordt de regelgeving opgenomen die voor zonwering/rolluiken als bouwtechnologie een betekenis heeft.  Bij bouwen en verbouwen wordt  energie-effiiciëntie een wettelijke resultaatsverbintens voor de bouwprofessioneel. Immers moet hij deskundig genoeg zijn om de bouwheer bij te staan het door de overheid uitgetekende tijdspad naar laag energie bouwen, dat zich uitdrukt in het naleven van een steeds lager wordend E-peil.Tegen 2020-2021 moeten gebouwen bijna-nul-energie consumerend zijn: de E-peil eis voor nieuwbouw wordt dan E-30. 

De architect bijgestaan door de ingenieur-ontwerper moet hierbij samen met de aannemers en fabrikanten voornamelijk zoeken naar maatregelen en materialen die hieraan tegemoetkomen. De toenemende eisen op het vlak van isolatie en luchtdichtheid maken dat het gebouw meer en meer een 'thermos' wordt en dus een oververhittingsrisico  inhoudt, die zich door de klimaatopwarming reeds in de lente manifesteert. Zie EPB regelgeving - inschatten van oververhittingsrisico voor nieuwbouw woningen.

Zonwering/rolluiken hebben een belangrijke plaats als energiebesparende maatregel om de binnentemperatuur aangenaam te houden en de  koelingsbehoefte weg te nemen.   Lees hier wat de overheid hiervoor adviseert. 

Invloed op het E-peil : door het plaatsen van zonwering zal het E-peil dalen doordat de koelbehoefte drastisch daalt ( minderzoninval op het raam) ; maar met vaste zonwering (zoals een overstek) of zonwerende beglazing  zal het E- peil weer stijgen omdat de verwarmingskost toeneemt doordat er minder gratis warmte doorheen het raam komt. Beweegbare zonwering/rolluiken is dan ook de enige oplossing die ervoor zorgt dat het E-peil effectief daalt aangezien je die naar behoefte kan neerlaten of oplaten om te besparen op koeling en verwarming. 

 

 

 

Tags