Eigenschappen | Verozo

U bent hier

Eigenschappen

Binnenzonwering heeft in de eerste plaats als doel om het visueel comfort van de gebruiker te optimaliseren. Het visueel comfort betekent dat de gebruiker een optimaal comfort wenst op het vlak van daglichttoetreding, beheersing verblinding (televisetoestel, computerscherm, werkvlak) en contact met de buitenwereld (doorkijk of nacht privacy). Maar ook het decoratieve aspect is van belang aangezien binnenzonwering zich integreert met het binneninterieur.

Een kleine openingsfactor zal minder licht binnenlaten en ook helpen tegen verblinding. Een groter openingsfactor zal verblinding minder weren maar anderzijds voor meer daglicht en zicht naar buiten zorgen.  Kleur is een andere factor om te overwegen bij het selecteren voor visueel comfort. Heldere kleuren zijn meer reflecterend met lagere warmte winsten en hogere visuele lichttransmissie. Ze verlichten het interieur, maar de  helderheid kan te hoog zijn  voor het visueel comfort. Donkerder kleuren zorgen voor een beter zicht naar buiten en helpen goed bij verblinding zodat ze ideaal zijn in de omgeving van TV-en computerschermen. Maar ze absorberen meer licht waardoor ze de binnenruimte meer opwarmen. Een mogelijke keuze van zonwering is aan de buitenzijde een lichte kleur en aan binnenzijde een donkere kleur. Zonwerende coatings of voeringen zorgen er dan weer voor dat ook de warmte van de zon wordt gereflecteerd. Zo kunnen witte lamellen met een 3% openingsfactor 64% (textiel) tot 77% (kunststof) van de zonnewarmte die op de beglazing valt, reflecteren. 

Van alle materialen zijn de reflectie, absorptie en transmissie waarden van licht en warmte beschikbaar.

De lichtechttheid van de stoffen gaat van 6-7 voor textiel en  tot 7-8 voor kunststof. Er zijn ook antibacteriële en brandvertragende materialen.  Het onderhoud is bij elk van de producten specifiek en eigen aan het product zelf, van heel eenvoudig (kunststoflamellen) tot eerder moeilijk (rolgordijnen).

De Europese Norm EN 14501 heeft voor het bepalen van het visueel en thermisch comfort tabellen die kunnen helpen bij de keuze. Zie  in de productlijsten van de fabrikanten. 

De levensduur is bij een gebruik als goede huisvader 15 tot 20 jaar. Zie verder soorten binnenzonwering.

Download de VEROZO - brochure : Inzicht in rolluiken en zonwering

Tabellen