Algemeen | Verozo

U bent hier

Algemeen

Zonwerende maatregelen: essentieel voor laag energie woningen - nieuwbouw én renovatie
In de moderne woning wordt de zon aangewend als  gratis energieleverancier voor verwarming  en voldoende daglichttoetreding via de beglazing.  Tijdens warme periodes zorgt de zontoetreding  evenwel  tot oververhitting van de woning. Tevens zorgt de versnelde klimaatopwarming ervoor  dat oververhitting tot gezondheidsproblemen lijdt voor de bewoners. Het toenemend gebruik van isolatie en de aandacht voor luchtdicht bouwen versterken bovendien de kans op oververhitting.   
Hierdoor wordt het inzetten van zonwerende maatregelen essentieel  om het thermisch comfort en het binnenklimaat op peil te houden (passieve koeling). 
Het inzetten van actieve koeling zonder eerst vooraf zonwerende maatregelen te nemen duwt de energiekost  onverantwoord de hoogte in.  http://www.verozo.be/content/pers/haal-ik-een-airco-in-huis
 
Dynamische zonwering zorgt voor  zonbeheersing van uw woning 
Bestrijden van zomerwarmte, minder kans op oververhitting.
Dak- en gevelisolatie kunnen in principe het thermisch comfort in de zomer verbeteren, omdat hiermee de warmte van buiten wordt tegengehouden. 
In realiteit komt de warmte overdag binnen via deuren en ramen en zet zich vast aan muren, vloeren en meubels. De  isolatie  zorgt meteen  voor een trager afkoelen  waardoor de woning het effect van een thermos krijgt. Het inzetten van buitenzonwering en rolluiken zorgen ervoor dat ze tot meer dan 90 % van de invallende zonnewarmte reeds vóór het venster van buitenaf kunnen weren.  Zonwering / rolluiken dynamisch aangewend met nachtkoeling (openzetten ramen)  kan de woning op natuurlijke wijze ventileren.
 
Website :
 
Visueel comfort, een niet te vergeten aandachtspunt.
We brengen minstens  85%  binnenskamers door. We hebben dus veel daglicht nodig,  een voldoende mate aan helder glas  in alle leefruimtes  zorgt ervoor dat we ons lichamelijk goed voelen. Binnen- en buitenzonwering in opgelaten toestand helpen hier om een optimaal aan daglicht doorheen de beglazing binnen te halen, maar ze worden oordeelkkundig  ingezet als bescherming  tegen een teveel aan invallend daglicht (lux) en tegen verblinding. 
Bij de selectie van zonwering spelen naast heldere beglazing ook de geveloriëntatie, de functies van de binnenruimten en  bijkomende behoeften van de gebruiker mee zoals privacy en contact met de buitenomgeving. 
 
Gratis zonnewinsten in de winter en de tussenseizoenen, dus lagere verwarmingskosten. 
In de winter en de tussenseizoenen levert de zonnewarmte die overdag door de vensters binnenvalt  een niet te onderschatten bijdrage aan de verwarming van het gebouw (passieve zonnewinst). Beweegbare of dynamische buitenzonwering kan in opgelaten positie de zonnewarmte binnentrekken; het is dan ook een betere oplossing dan zonwerende beglazing omdat deze laatste continu de nuttige zonnewinsten en ook gedeeltelijk het daglicht  tegenhoudt. 's Nachts zorgen rolluiken, buiten-en binnenzonwering in neergelaten positie voor een extra isolatie van de begazing.  
 
Het belang van automatisering.
Om een goed evenwicht te bereiken in thermisch en visueel comfort is automatisering  aan te raden met voldoende aandacht  voor de wensen van de  gebruiker. Automatisering kan reeds van eenvoudige tot meer gesofistikeerde toepassingen; ze draagt bij tot een verhoogde energie efficiëntie, meer comfort en een langere levensduur van de zonwering oplossing.  
 
Deze informatie is wetenschappelijk gefundeerd:  zie cijfergegevens in bijgaande brochure van ES-SO - de Europese Federatie van Zonwering en Rolluiken. 
Informatie over zonwering van Romazo, de zonweringsfederatie in Nederland
 
Wil je meer weten over de verschillende types van zonwering en rolluiken, lees de VEROZO referentiegids
 
Checklist wanneer inzetten rolluiken en zonwering, lees ook op andere sites
 
 
 
Foto: Somfy