Verozo

U bent hier

10 jun 2021Warm in de slaapkamer?: zo krijg je je huis weer koel

Hoe zorg je dat je huis koel blijft bij zomerse temperaturen ? Je moet je gedragen als inwoners van mediterrane landen. 

25 graden binnen ervaar je nu eenmaal anders als het buiten 35 graden is dan als het buiten rond het vriespunt is. Daarom is het goed dichthouden van je huis eigenlijk voldoende. Het is gezond en comfortabel als het binnen koeler is dan buiten, dat werkt al met een paar graden. Met goede zonwering kan het lukken je huiis een flinkaantal graden onder de buitentemperatuur te houden.

1 jun 2021Vraag naar zonwering en terrasoplossingen niet meer bij te houden na hitterecordjaar 2020

Belgen gaan massaal op zoek naar buitenzonwering, rolluiken en terrasoplossingen om te anticiperen op een nieuwe hete zomer. De stormloop op dit soort duurzame ingrepen is momenteel zelfs ongezien, waardoor fabrikanten de vraag niet meer kunnen bijhouden. Dat steeds meer consumenten teruggrijpen naar energie-efficiënte en koolstofarme oplossingen tegen oververhitting, speelt dan weer in de kaart van een klimaat-neutrale samenleving.

31 mrt 2021Oververhitting voorkomen begint met zonwering

Het breken van warmterecords wordt stilaan een "gewoon" fenomeen. In prille lente zijn zomerse temperaturen van 25 graden een zaligheid. Maar naarmate de zon feller wordt en meerdere hittegolven optreden neemt de nood aan verkoeling enkel toe.  In steeds meer woningen wordt het moeilijk om de warmte eens die binnen zit, nog weg te krijgen. Voorkomen is dus het devies. Daarbij kan zonwering prima helpen. 

8 jun 2020Zijn gebouwen in Europa klaar voor meer hittegolven?

De zomers worden alsmaar heter, beginnen vroeger en duren mogelijk langer. Het is bekend dat deze hoge temperaturen ouderen en mensen met reeds bestaande aandoeningen op een harde manier treffen, maar ook jongere generaties zoeken naar meer comfort en een gezonde levensstijl binnenshuis. Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven streven naar energiezuinige oplossingen om het binnenklimaat te beheersen en overheden beginnen de negatieve impact van oververhitting in gebouwen te erkennen.

16 aug 2019Oververhitting in je woning voorkomen

Dat de gemiddelde temperatuur stijgt, zal enkel nog een zeldzame klimaatscepticus ontkennen. Volgens het kmi vallen alle jaren vanaf 2000 op vier na in de top twintig van warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1833. Dat kan tellen als voorteken. De nood aan verkoeling neemt dan enkel toe. Zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in je woning betekent dus ook meer en meer het beperken van oververhitting. Waar moet je dan op letten? 

Foto: Harol

5 aug 2019Langdurige hittegolven aanpakken: hoe hou je de woning comfortabel koel

Zodra de zomertemperatuur begint te pieken is er een stormloop naar airco en ventilatie toestellen. Maar evenzeer is dit een oplossing met tal van bijkomende nadelen: zeer energievretend waardoor ze de opwarming nog een handje toesteekt, en niet vergeten ook een hoog prijskaartje vooral als ze gebruikt wordt tijdens een hittegolf.

Tags