Kunnen we COVID-19 krijgen door actieve klimatisatie?
In Frankrijk groeit de ongerustheid over actieve climatisatie, meer bepaald in ziekenhuizen en andere niet residentiële gebouwen zoals kantoren, scholen ed. waar dit reeds wordt toegepast. Het virus kan immers getransporteerd worden door systemen die werken op basis van dezelfde luchtcirculatie in een ruimte. Besmetting wordt overgedragen van persoon tot persoon via druppels die ontstaan door spreken en hoesten van een persoon die het virus reeds in zich heeft. Normaal vallen deze druppels neer na ongeveer 1 m -1,5m verspreiding via de lucht. Vandaar de raad om afstand te houden tussen elkaar van 1,5 m en de handen regelmatig te wassen om aanraking met het gezicht te vermijden. Evenwel, wanneer in de binnnenruimte ventilators en actieve koelapparaten worden toegepast kunnen deze vooral de kleinere speekseldruppels van een besmette persoon verder dan 1,5 m doen reiken.
Recente studies in China wezen reeds uit dat in bussen en restaurants actieve koeling gezorgd heeft voor een snellere verspreiding van het coronavirus; lees https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/kan-het-coronavirus-zich-via-airco-verspreiden (de studie: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0764_article).
Ook in Indië worden fel gewaarschuwd over het gebruik van airco en ventilatoren; https://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/covid-19-government-guidelines-on-acs-coolers-and-fans/articleshow/75371703.cms
De Europese organisatie - REHVA heeft een hele reeks van raadgevingen opgesteld om voor de verschillende systemen die op de markt zijn extra veiligheden in acht te nemen.https://www.rehva.eu/activities/covid-19-guidance
Welke lessen kunnen we hieruit trekken? Zodra we met meer dan één persoon in een binnenruimte aanwezig is er absoluut geen garantie dat actieve koeling en mechanische ventilatie volledig veilig zijn tegen het verspreiding van het virus. Er wordt dan ook vooral aangeraden om de binnenruimtes natuurlijk te ventileren via het herhaaldelijk openen van de ramen naast social distancing en het dragen van een masker. Belangrijk is ook dat je de koeling best niet lager dan 24 graden instelt; speciale aandacht is er voor de filters. Ventilatoren moeten constant draaien en steeds samen met geopende ramen.
Maar is actief koelen op die wijze dan nog wel aangewezen? Een constant actief houden van airco en ventilatoren zal alvast nog meer energie verslinden. Voor publieke gebouwen moet je rekenen op professionele begeleiding die waakt over de nodige veiligheid. Maar wat met het koel houden van de eigen woning?
ZONWERING WORDT ESSENTIEEL IN HET KOELEN VAN WONINGEN - GEBOUWEN
Zonwering in het bijzonder aangebracht aan de buitenkant van de vensters kan 90% van de zonnewarmte tegenhouden. Je kan hiermee de binnentemperatuur gemakkelijk onder de 25 graden houden. Zelfs met efficiënte binnenzonwering wordt de binnentemperatuur niet hoger dan 27 graden:
- Zonwering (screens, rolluiken, jaloezieën) zijn maatregelen die hetzelfde koelingseffect op een natuurlijke manier bereiken in vergelijking tot mechanische systemen. Zie referentiegids voor keuze en voordelen
- Mobiele zonweringen zijn eenvoudig te bedienen: ze gebruiken geen (manuele bediening) of nauwelijks energie (automatisatie) en zijn volkomen veilig zonder dat ze de gezondheid van de bewoners/gebruikers in gevaar brengen.
- Mobiele zonwering gaat ook hand in hand met natuurlijke ventilatie via het openen van de ramen (vooral nachtkoeling) en kan zo de binnentemperatuur aangenaam en gezond houden waarbij airco niet meer aan de orde is. Hoe je met zonwering het binnenklimaat gezond kan houden lees je hier.
VEROZO groepeert de Belgische zonwering en rolluiken bedrijven die samen met hun installateurs garant staan voor kwaliteit en het aanbieden van duurzame systemen; contacteer
Foto: Harol