CEN-Standards voor Binnenzonwering | Verozo

U bent hier

CEN-Standards voor Binnenzonwering

Het CEN publiceerde op 19 februari 2014  drie CEN-Normen:
  • EN 13120:2009+A1:2014 'Internal blinds - Performance requirements including safety
  • Dit is een uitbreiding van de reeds bestaande norm voor binnenzonwering EN13120 
  • - Twee nieuwe Testnormen:
  • EN 16433:2014 'Internal blinds - Protection from strangulation hazards - Test methods.
  • EN 16434:2014 'Internal blinds - Protection from strangulation hazards - Requirements and Test methods for safety devices.
De grondslag van bovenstaande nieuwe normering was een Europese Beslissing dd. 27 juli 2011 waarin de veiligheidseisen voor kinderen met binnenzonwering in het kader van de reeds bestaande wetgeving op de algemene productveiligheid werden opgenomen.
 
Op 14 augustus 2014 heeft de Europese Commissie  bovengenoemde normen aanvaard  die de kwalificatie van geharmoniseerde normen hebben.
 Dit betekent dat fabrikanten die de normen naleven worden geacht de nieuwe veiligheidseisen voor kinderen met binnenzonwering naleven. 
 

Onderstaande documentatie als toelichting op de nieuwe normen. Opmerking: deze documenten zijn enkel bedoeld als hulpmiddel en interpretatie van de nieuwe Normen en kunnen op zich geen enkel rechtsgevolg hebben aangaande rechten en verplichtingen. Het is dus de oorspronkelijke tekst van de nieuwe normering die voorrang heeft op het vlak van vermoeden van het voldoen aan de veiligheideisen in het kader van de voormelde productveiligheidswetgeving.

Documenten- toelichting
Groot-Brittannië heeft traditioneel de grootste markt op het vlak van  binnenzonwering in Europa. BBSA, British Blind and Shutter Association, heeft een toelichtend document opgesteld over de nieuwe Normering. VEROZO heeft dit document in het Nederlands vertaald.
Er is tevens een informatiefolder beschikbaar ten behoeve van de verkooppunten/dealers en plaatsers.
De normering kan aangeschaft worden op het  Belgische NBN- Bureau voor Normalisatie, Joseph II-straat 40, B-1000 Brussel.
De normen worden in het Frans/Engels/Duits gepubliceerd, ga naar  www.nbn.be/nl - zie catalogus en vul de nummers van de normen in.  
Er is ook een vragenlijst (FAQ) beschikbaar die geregeld zal worden bijgewerkt. 
 
Downloaden:
VEROZO 'Verplichtingen inzake veiligheidsvoorschriften voor kinderen met binnenzonwering' - toelichting nieuwe Nomering, 20 februari 2014, met volgende bijlagen:
Websitelink geharmoniseerde normen:  'EU Uitvoeringsbesluit 14 augustus 2014'
Informatiefolder ter beschikking gesteld door VEROZO en haar leden voor verkoopunten/dealers en professionele plaatsers, infofolder
Veel gestelde vragen bij professionelen - zie FAQ-lijst 
 
Voor vragen over deze Normen kan u ook terecht bij het VEROZO-secretariaat (info@verozo.be). 
 

Tags