Zonwering is essentieel voor de EU renovatiegolf. | Verozo

U bent hier

Zonwering is essentieel voor de EU renovatiegolf.

Als de Europese Commissie haar ambitie om het energieverbruik voor verwarming en koeling in gebouwen de komende tien jaar drastisch wil verlagen, moet dynamische zonwering een integraal onderdeel worden van de Europese renovatiegolfstrategie. ES-SO, de Europese zonweringsorganisatie, legt uit waarom in een nieuwe positiepaper en stelt vier aanbevelingen voor.

De uitdaging is enorm: 75% van de gebouwen in de EU zijn niet energiezuinig. De Europese renovatiegolfstrategie werd gelanceerd in oktober 2020 en streeft ernaar tegen 2030 35 miljoen gebouwen te renoveren zodat ze minder energie verbruiken. Aangezien verwarming en koeling verantwoordelijk zijn voor 80% van het energieverbruik van woongebouwen in Europa spitst de Europese renovatiestrategie zich toe op een daling van het energieverbruik voor verwarming en koeling met 18% de komende tien jaar.

Volgens ES-SO zou het echter een enorme gemiste kans zijn als de renovatieplannen en -strategie worden voortgezet zonder de integratie van moderne, dynamische zonwering. Als zonwering in 75% van de ramen van gerenoveerde gebouwen geïnstalleerd wordt, kan het energieverbruik en de CO2-uitstoot dalen met 19% per jaar in gebouwen. Als koeling even belangrijk wordt als verwarming, kan dat zelfs 22% worden.

De vier aanbevelingen voor Europa en de lidstaten zijn :

  • Preventie van oververhitting krijgt een plaats in de Europese vereisten voor de renovatie van gebouwen.
  • Minimale energieprestatienormen voor bestaande gebouwen op basis van het ‘energiezuinigheid eerst’-beginsel moeten zonwering omvatten.
  • Investeringen en doelgerichte financiering voor renovaties moeten zonwering omvatten.
  • Zonnewinst door ramen erkend als een natuurlijke energiebron.
De bijdrage van zonwering aan de Renovatie Strategie, download  hier de position paper. 
 

Tags