Verozo

U bent hier

8 mrt 2021La protection solaire est essentielle pour la stratégie de l'UE sur la rénovation

 

Si la Commission européenne veut réaliser son ambition de réduire considérablement la consommation d'énergie pour le chauffage et le refroidissement des bâtiments au cours des 10 prochaines années, la protection solaire dynamique devrait faire partie intégrante de la stratégie de rénovation de l'UE.

L'organisation européenne de la protection solaire ES-SO (European Solar Shading Organization) explique pourquoi dans un nouveau document de position et formule quatre recommandations.

31 mrt 2021Oververhitting voorkomen begint met zonwering

Het breken van warmterecords wordt stilaan een "gewoon" fenomeen. In prille lente zijn zomerse temperaturen van 25 graden een zaligheid. Maar naarmate de zon feller wordt en meerdere hittegolven optreden neemt de nood aan verkoeling enkel toe.  In steeds meer woningen wordt het moeilijk om de warmte eens die binnen zit, nog weg te krijgen. Voorkomen is dus het devies. Daarbij kan zonwering prima helpen. 

8 jun 2020Les bâtiments en Europe sont-ils prêts à des canicules de répétition?

Les étés deviennent plus chauds, commencent plus tôt et durent potentiellement plus longtemps. Ces températures élevées sont connues pour affecter particulièrement les personnes âgées et celles ayant des affections préexistantes mais aussi les jeunes générations qui recherchent plus de confort et une qualité de vie plus saine en intérieur. Les architectes, les ingénieurs et les entreprises du bâtiment s'efforcent de trouver des solutions économes en énergie pour gérer le climat intérieur, et les gouvernements commencent à reconnaître l'impact négatif de la surchauffe dans les bâtiments.

8 jun 2020Zijn gebouwen in Europa klaar voor meer hittegolven?

De zomers worden alsmaar heter, beginnen vroeger en duren mogelijk langer. Het is bekend dat deze hoge temperaturen ouderen en mensen met reeds bestaande aandoeningen op een harde manier treffen, maar ook jongere generaties zoeken naar meer comfort en een gezonde levensstijl binnenshuis. Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven streven naar energiezuinige oplossingen om het binnenklimaat te beheersen en overheden beginnen de negatieve impact van oververhitting in gebouwen te erkennen.

16 aug 2019Oververhitting in je woning voorkomen

Dat de gemiddelde temperatuur stijgt, zal enkel nog een zeldzame klimaatscepticus ontkennen. Volgens het kmi vallen alle jaren vanaf 2000 op vier na in de top twintig van warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1833. Dat kan tellen als voorteken. De nood aan verkoeling neemt dan enkel toe. Zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in je woning betekent dus ook meer en meer het beperken van oververhitting. Waar moet je dan op letten? 

Foto: Harol

5 aug 2019Langdurige hittegolven aanpakken: hoe hou je de woning comfortabel koel

Zodra de zomertemperatuur begint te pieken is er een stormloop naar airco en ventilatie toestellen. Maar evenzeer is dit een oplossing met tal van bijkomende nadelen: zeer energievretend waardoor ze de opwarming nog een handje toesteekt, en niet vergeten ook een hoog prijskaartje vooral als ze gebruikt wordt tijdens een hittegolf.

Pagina's

Tags