De CE-markering volgens de nieuwe Bouwproductenverordening | Verozo

U bent hier

De CE-markering volgens de nieuwe Bouwproductenverordening

Een fabrikant die in de Europese Unie een bouwproduct op de markt wil brengen dat onder een geharmoniseerde norm valt of in overeenstemming is met een daarvoor verstrekte Europese technische beoordeling, moet een prestatieverklaring opstellen en de CE-markering aanbrengen op het product in kwestie.
De prestatieverklaring vermeldt de prestaties van het product met betrekking tot de essentiële kenmerken ervan. De CE-markering bevestigt dat het product overeenstemt met de prestaties uit de prestatieverklaring.

Door de prestatieverklaring op te stellen en de CE-markering aan te brengen, neemt de fabrikant de verantwoordelijkheid op zich voor de conformiteit van zijn product met de opgegeven prestaties. Door de CE-markering aan te brengen neemt de fabrikant bovendien de verantwoordelijkheid op zich voor de conformiteit van zijn product met alle eisen die zijn vastgelegd in de BPV en met andere wetgevingen van de Europese Unie waarin het aanbrengen van een markering wordt voorgeschreven.

Zonder objectieve aanwijzingen van het tegendeel gaan de lidstaten ervan uit dat de prestatieverklaring die de fabrikant opstelde, nauwkeurig en betrouwbaar is. Ze mogen ook niet verbieden of verhinderen dat bouwproducten met CE-markering op hun grondgebied of onder hun verantwoordelijkheid op de markt gebracht of gebruikt worden, wanneer de aangegeven prestaties overeenstemmen met de voorschriften voor dat gebruik in die lidstaat.

Rolluiken en buitenzonwering vallen onder de CE-markering. Dit geldt ook voor binnenzonwering als ze geautomatiseerd is.

Lees meer

Tags